Szpikowany schab

Aromatyczny schab na ciepło lub zimno.

Składniki:

  • 80 dag schabu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 3-4 marchewki
  • 3 szalotki
  • 15 dag kurek
  • 3 listki laurowe
  • 3 łyżki oleju sól pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

1. Schab oczyść z nadmiaru tłuszczu, opłucz i osusz. Wierzch ponacinaj ostrym nożem w kratkę. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem, posyp kuminem. W nacięcia powtykaj goździki.

Reklama

2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w grubsze plasterki lub na kawałki. Włóż do naczynia żaroodpornego razem z przyprawionym schabem.

3. Szalotki obierz, przekrój na połówki. Kurki oczyść staranie pod bieżącą wodą, osusz na sicie. Większe sztuki pokrój na kawałki, mniejsze pozostaw w całości. Wrzuć do naczynia żaroodpornego razem z szalotkami. Dodaj liście laurowe i 3 łyżki oleju.

4. Na koniec ułóż na mięsie po kilka gałązek bazylii i oregano, wlej 3-4 łyżki wody. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz ok. 80 minut, podlewając wodą.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje