Szpinakowe naleśniki „choinki” na ciepło - z serem, wędliną i ketchupem

Idealne na mikołajkowy obiad dla najmłodszych!

Składniki

  • świeży szpinak - 80 gramów
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • woda gazowana - 1 szklanka
  • jajka - 2 sztuki
  • olej - 1 łyżka
  • sól - szczypta

Składniki - dodatki

  • ketchup np. Kotlin Łagodny
  • ser typu mozzarella w plastrach
  • ulubiona wędlina
  • masło klarowane - do smażenia

Sposób przygotowania

Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać - najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej strony - przewrócić na drugą. Na jedną połowę naleśnika ułożyć plasterki sera mozzarelli oraz wędliny, złożyć. Ponownie na jedną połowę położyć ser oraz wędlinę i złożyć -  w ten sposób powstanie nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje