Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

Polacy je uwielbiają!

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • - mąka pszenna - 3 szklanki
  • - letnia woda - ok. 1 szklanka
  • - olej rzepakowy - 2 łyżki

Składniki

  • Farsz:
  • - Kiszka Ziemniaczana np. „Gzella" - 4szt.
  • - twaróg półtłusty - 100g

Składniki

  • Pozostałe składniki:
  • - Boczek Kmicica np. „Gzella” - 150g
  • - cebula - 1 średnia szt.
  • - olej rzepakowy - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

1. Kiszkę ziemniaczaną wyjąć z osłonek, wyłożyć do miski i chwilę wyrobić ręką, tak aby była luźniejsza. Dodać pokruszony twaróg i wymieszać.

Reklama

2. Do przesianej mąki dodać olej i powoli, mieszając wlewać letnią wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą, elastyczną masę (dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem). Porcjami cienko rozwałkować ciasto, następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek - od wypłynięcia ok. 3 minuty.

3. Boczek pokroić w słupki, cebulę w kostkę, wszystko razem podsmażyć na oleju na złoty kolor. Ugotowane i wyłożone na talerze pierogi okrasić boczkiem z podsmażoną cebulą.

4. Podawać z gęstą kwaśną śmietaną lub z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje