Szynka płonąca

Danie, które robi wrażenie.

Składniki na 10 porcji:

Reklama

- 1 kg szynki z tłustą skórką,
- 300 ml wina czerwonego, najlepiej burgundzkiego,
- 5 łyżek miodu,
- 100 ml brandy,
- sól, pieprz,

Przyrządzanie:

Mięso opłukać, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. Skórkę ponacinać ostrym nożem w romby. Piekarnik nagrzać do temp. 160 stopni. Wymieszać wino z miodem. Przelać do rondla i podgrzewać miód tak długo, aż się rozpuści. Mięso wyłożyć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego i polać mieszanką wina i miodu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec 2 i 1/2 godziny, co jakiś czas polewając miodem i winem. Wyjąć i ostudzić. Na półmisku ułożyć sałatkę z czerwonej kapusty, udekorować listkami mięty. Pośrodku półmiska ułożyć upieczoną szynkę. Przed samym podaniem szynkę polać brandy i podpalić.
Porcja - 350 kcal
Czas przygotowania: 250 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje