Tajska zupa

Idealna na pierwsze danie

Składniki

  • Pasta (można kupić gotową w sklepie orientalnym):
  • kolendra
  • galangal (przyprawa o imbirowo-pieprzowym smaku)
  • imbir
  • kurkuma
  • szalotka
  • papryczka chili
  • orzechy kemiri
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 250 ml rosołu warzywnego
  • 1 kapusta pak choi
  • kiełki fasolki mung
  • groszek cukrowy
  • świeża kolendra
  • sos sojowy
  • makaron ryżowy
  • 2 łyżki sosu
  • sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki cukru palmowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Składniki na pastę dokładnie rozetrzyj i wymieszaj w moździerzu. Możesz zmieniać proporcje składników, by pasta była bardziej ostra lub kwaskowa. Podsmaż ją na na oleju ryżowym na rozgrzanym woku (lepiej zacząć od niewielkiej ilości, pastę można dla smaku dodać też później). Po kolei dorzucaj groszek cukrowy i pak choi. Szybko pomieszaj i zalej je mlekiem kokosowym. Całość zredukuj, a następnie dolej rosół warzywny. Na koniec dorzuć świeżą kolendrę i kiełki, przypraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Podawaj z wcześniej namoczonym makaronem ryżowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje