Tarta gruszkowa

Latem smakuje doskonale.

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 12,5 dag masła, sól
  • 1 żółtko, 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • 2-3 gruszki
  • 10 dag cukru pudru
  • 18 dag jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka budyniu w proszku
  • polewa czek.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj zimne masło, szczyptę soli, żółtko oraz cukier kryształ. Wlej 5 łyżek lodowatej wody. Szybko zagnieć ciasto, schłodź. Następnie rozwałkuj na placek i wylep nim formę na tartę. Piecz 20 min w 180 st.

Reklama

2. Umyte i obrane gruszki pokrój w grubsze plastry. Ułóż na podpieczonym spodzie. Dwa całe jajka zmiksuj z cukrem pudrem, jogurtem naturalnym oraz łyżką budyniu waniliowego w proszku. Zalej gruszki. Piecz 30 min w 180 st. Wystudź, ozdób polewą czekoladową.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje