Tarta jabłkowa

Prosta, ale dekoracyjna szarlotka!

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●jajko

●150 g zimnego masła

●100 g cukru pudru

●350 g mąki pszennej

●16 g cukru waniliowego

●1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

●łyżeczka śmietany 12 proc. (opcjonalnie)

Nadzienie:

●600 g obranych jabłek

●5-6 łyżek cukru brązowego

●czubata łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej z cukrami i proszkiem na stolnicę. Posiekaj z masłem, śmietaną, wbij jajko, zagnieć. Zawiń w folię aluminiową i włóż na 30 min do lodówki. Następnie podziel na 3 części. Dwoma wylep spód i brzegi natłuszczonej formy o śr. 21-22 cm. Spód nakłuj widelcem i podpiecz na złoto.

2. Jabłka pokrój, zasyp cukrem w rondlu i uduś do miękkości. Dodaj cynamon. Wyłóż na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż kratkę z trzeciej części odłożonego ciasta (rozwałkuj, pokrój na podłużne paski). Wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 min do zrumienienia.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje