Tarta migdałowa z kajmakiem po włosku
Umili każdy poranek

Składniki
- spód
- 1/2 kostki masła
- 1 szkl. mąki
- 1/3 szkl. mielonych migdałów
- 1/2 kostki (12,5 g) masła
- 4 łyżki cukru pudru;
- nadzienie
- 20 dag orzechów laskowych
- 30 dag migdałów (ze skórką)
- 1 litr mleka
- 2 szkl. cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii;
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania
1. Całe migdały i orzechy wsyp na rozgrzaną patelnię. Upraż i przestudź je. Potem zawiń w ściereczkę i pocierając, usuń skórkę z części migdałów i orzechów.
2. Przygotuj spód: wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami i cukrem. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy szybko zagnieć je rękoma. Uformuj kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godzin.
3. W tym czasie przygotuj kajmak: wanilię rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier oraz rdzeń wanilii. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj ok. 2 godzin, aż masa kajmakowa zgęstnieje. Często mieszaj, by się nie przypaliła.
4. Formę do tarty (o śr. ok. 30 cm) posmaruj tłuszczem. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Spód i brzeg formy wylep plackiem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz przez 30 minut, aż się zezłoci. Wyjmij, wystudź. Na spodzie rozsmaruj kajmak. Posyp migdałami i orzechami. Lekko je dociśnij łyżką.