Tarta szpinakowa z serkiem ricotta

Zdrowy obiad w 30 minut!

Składniki

  • porcja gotowego kruchego ciasta
  • por, pokrojony w krążki
  • 500 g świeżego szpinaku, posiekanego
  • łyżka oliwy
  • 200 g twarożku ricotta
  • 4 jajka, roztrzepane
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki drobno startego twardego
  • sera typu parmezan
  • mięta, koperek lub natka do posypania

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. 

2. Natłuść formę. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Ponakłuwaj je widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obsyp suchą fasolą. Wstaw do piekarnika na 10 minut. 

3. Oliwę rozgrzej na patelni. Wrzuć szpinak i krótko go podsmaż, mieszając (2 minuty). Pora zblanszuj we wrzątku (minuta), odcedź. Jajka wymieszaj z mlekiem i przypraw. 

4. Wyjmij podpieczone ciasto, zdejmij papier z fasolą. Wyłóż na ciasto szpinak, por i kawałki ricotty. Polej masą jajeczną. 

5. Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Pod koniec posyp tartę startym serem. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, posypaną ziołami.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje