Tarta szpinakowo-serowa z jajkiem

Najlepiej smakuje wiosną!

Składniki - ciasto:

  • 500g mąki                                      
  • 250g masła                                 
  • 2 żółtka                                        
  • 100 ml wody                                        
  • sól do smaku 

Reszta składników

  • 500g szpinaku mrożonego rozdrobnionego          
  • 2 łyżki masła                                                           
  • 150g sera pleśniowego typu Rokpol                       
  • 250g  twarogu półtłustego                                   
  • 1 jajko                                                                
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku                                                       
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sos czosnkowy np. Tarsmak     

Przygotowanie:

1. Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem.

Reklama

2. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą cześć ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem.

3. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z sosem czosnkowym np. Tarsmak.  

Smacznego!    





                                      
                

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje