Tarta z jabłkami i rodzynkami

Przepis na weekend.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 15 dag masła
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 20 dag rodzynek
  • 4 jabłka

Przygotowanie:

1. Rodzynki zalej wrzątkiem. Jabłka obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na plastry, a następnie na kawałki. Wymieszaj je z cynamonem. Rodzynki odsącz, wymieszaj z mąką.

Reklama

2. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i proszek do pieczenia, posiekaj nożem tak, by powstały grudki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajko. Zagnieć ciasto, schłodź. Formę do tarty wysmaruj masłem. Wyklej ciastem tartę, ponakłuwaj ją widelcem.

3. Ułóż na cieście kawałki jabłek, posyp cukrem. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. Ostudź. Możesz posypać cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje