Tarta z serami i pieczarkami

Dla całej rodziny.

Składniki:

Ciasto:

  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Reklama

Farsz:

  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • pomidor
  • 30 dag różnych serów (np. gouda, kozi, gorgonzola, mozzarella)
  • 4 jajka
  • kubeczek śmietany 18 proc.
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Przesianą mąkę, szczyptę soli, posiekane masło i jajko szybko wyrób, zawiń w folię, włóż do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj, przełóż do wysmarowanej masłem formy, nakłuwaj widelcem, piecz 10 minut w 180°C.

2. Cebulę pokrojoną w kostkę usmaż na łyżeczce masła. Dodaj pokrojone pieczarki, podsmaż. Wszystkie rodzaje sera i pomidora bez skórki pokrój w plastry. Białka ubij, dodaj żółtka, śmietanę, ubij. Dodaj przyprawy. Na cieście układaj wszystkie składniki, zalej sosem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora. Piecz 40 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje