Tasiemki w beszamelu ze szparagami i bazylią

Przygotowanie tego sezonowego przysmaku to żadne kulinarne wyzwanie. Ugotuj delikatne pędy i usmaż mięso. Potem już tylko sos, dodatki i gotowe!

Składniki na 4 porcje:

  • 80 dag zielonych szparagów
  • 40 dag makaronu szerokie tasiemki
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku
  • 60 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju, 10 dag wędzonego boczku
  • po 2 dag masła oraz mąki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 15 dag serka mascarpone
  • 5 dag parmezanu startego na grube wiórki
  • 1/2 pęczka bazylii do posypania
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Szparagi opłucz, oczyść i obierz do ok. 1/3 wysokości, ew. odetnij twarde końcówki. Obrane szparagi pokrój na duże kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Filety opłucz, wytrzyj, pokrój w bardzo drobną kostkę. Tak samo potnij boczek.

2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć kosteczki boczku, wysmaż go na chrupko, zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień kurczaka. Dodaj czosnek i cebulę. Smaż kilka minut. Ponownie na patelnię włóż boczek. Posyp solą i pieprzem. W garnku rozgrzej masło. Oprósz je mąką. Zasmaż. Zasmażkę wymieszaj z bulionem. Gotuj przez 2 minuty. Wymieszaj z mascarpone. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Makaron wrzuć na posolony wrzątek, ugotuj według przepisu. Szparagi wrzuć do makaronu ok.

3 minuty przed końcem gotowania. Potem całość odcedź, osącz. Wymieszaj z podsmażonym kurczakiem i boczkiem. Polej sosem beszamelowym. Posyp wiórkami parmezanu oraz listkami bazylii.

Przygotowanie ok. 40 minut 1 porcja 950 kcal


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje