Ten składnik jest zbędny. Oto jak zrobić idealne ciasto na pierogi

Idealne pierogi - chluba każdej osoby, która kuchnię uważa za swoje królestwo. I tak naprawdę, co kucharz, to inny patent na to, by było elastyczne i sprężyste. Czy może być coś prostszego - zapyta ktoś, kto nigdy nie miał do czynienia z ich przygotowywaniem. Ciasto do pierogów potrafi bowiem dać nam w kość. Jest jednak trik, którego zastosowanie gwarantuje sukces. Wystarczy odjąć jeden składnik.

Tym razem na pewno się udadzą
Tym razem na pewno się udadzą123RF/PICSEL

Jeśli twoje ciasto na pierogi, mimo wysiłków, wciąż jest twarde, spróbuj przepisu bez... jajek. Ta drobna zmiana wpłynie pozytywnie na elastyczność ciasta.

Składniki na ciasto na pierogi bez jajka:

  • 300 g mąki pszennej 
  • 200 ml gorącej, ale nie wrzącej, wody
  • 25 g masła
  • szczypta soli

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Lepienie doskonałych pierogów nie jest takie trudne
Lepienie doskonałych pierogów nie jest takie trudne123RF/PICSEL

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i mieszamy. Dodajemy miękkie masło. W następnej kolejności powoli wlewamy do miski gorącą wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto do połączenia składników. Posypujemy stolnicę mąką i przekładamy na nią ciasto. Wyrabiamy je tak długo, aż będzie gładkie i bez problemu odejdzie od dłoni. Formujemy kulkę, odkładamy na bok, by odpoczęło - najlepiej przykryć je ściereczką. Po ok. 10 minutach dzielimy na części, wałkujemy, wycinamy kółka, faszerujemy, zaklejamy i gotujemy.
Smacznego!

Ewa gotuje”: Pierogi z suszonymi śliwkamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas