TEST – Takie gotowanie to ja rozumiem!

Polacy pokochali gotowanie! Gotują w programach telewizyjnych i konkursach kulinarnych, babcie próbują swoich sił z wnukami, a gospodynie domowe z przedsiębiorcami. Przed tą sympatyczną skądinąd modą broniłam się długo, ale ile można jeść ryż z warzywami i makaron ze szpinakiem?

Gdy kilka lat temu przechodziłam na wegetarianizm, skazana byłam na kotleciki sojowe i brokuły na parze. Przeszłam więc całkiem długą drogę! Gdy w naszej redakcji pojawił się wielofunkcyjny robot Hoffen Chef Express, a wraz z nim możliwość przygotowania pysznych, zdrowych i szybkich posiłków nie byłam w stanie odmówić sobie tej przyjemności!

Reklama

Po rozpakowaniu sporych rozmiarów paczki stało się dla mnie jasne, że czeka mnie długa i pełna wyzwań przygoda. Moim oczom ukazał się zestaw składający się z kilku niezbędnych elementów takich jak:

- misa ze stali nierdzewnej o pojemności 2l

- koszyk do gotowania

- miarka

- parowar

- zespół noży, mieszadło i łopatka

Choć w składaniu klocków lego zawsze byłam słaba, to wyzwanie nie należało do najtrudniejszych. Po paru minutach robot był gotowy do pierwszego testu. Już chciałam przygotować swój ulubiony koktajl na bazie bananów i szpinaku (prosty, zdrowy - idealny na pierwszy raz!), gdy moim oczom ukazała się książka "Hoffen Chef Express Łatwe gotowanie" dołączona do zestawu. W środku znalazłam mnóstwo unikalnych przepisów opatrzonych pięknymi fotografami i od razu postanowiłam przetestować jeden z nich:

Koktajl bananowo - kokosowy

Ten napój to prawdziwa kopalnia witamin - miód wzmocni odporność, migdały dodadzą energii,  a banany zaopatrzą w niezbędną dawkę potasu!

Składniki

  • 2 banany
  • 40g migdałów
  • 250 g wody kokosowej
  • 250 g mleka
  • 80 g jogurtu waniliowego
  • 1 łyżka miodu
  • ¼ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Podłączyłam świeżo złożonego robota do prądu. Migdały wrzuciłam do miski i posiekałam je na drobne kawałeczki. Zajęło mi to kilkanaście sekund, zgodnie z przepisem korzystałam z prędkości 9.

2. Dodałam pozostałe składniki i mieszałam je przez ok. minutę/ prędkość 8 (jogurt waniliowy zastąpiłam naturalnym).

3. Koktajl udekorowałam cynamonem.

W kilka minut przygotowałam pyszny i odżywczy koktajl, idealny na zimę. Takie gotowanie to ja rozumiem!

Od niepamiętnych czasów jestem ogromną fanką zup, a od kilku lat namiętnie gotuję kremy. Nic nie rozgrzeje i nie nasyci lepiej jak gęsty i aromatyczny krem. W książce "Hoffen Chef Express Łatwe Gotowanie" znalazłam przepis na krem z marchwi i szybko zabrałam się za jego przygotowanie.

Taki krem to spora dawka beta karotenu (marchew), białka roślinnego (soczewica) i najlepszego, bo naturalnego leku na odporność (cebula!).

Zupa marchwiowa

Składniki

  • 40 g czerwonej soczewicy
  • 1 pasek skórki cytrynowej o długości 3 cm
  • 300 g pokrojonej marchewki
  • 1 mała cebula, obrana i przekrojona na pół
  • 1 kostka bulionu warzywnego, woda

Sposób przygotowania:

1. Do miski włożyłam soczewicę i dodałam skórkę z cytryny. Pokrywkę przykryłam miarką, aby zapobiec rozpryskiwaniu się miksowanej soczewicy. Całość miksowałam przez 30 sekund/prędkość 10.

2. Dodałam marchew, cebulę i kostkę warzywną (mięsożercy mogą dodać kostkę rosołową). Całość posiekałam, przyciskając kilka razy przycisk Turbo. Na koniec użyłam  łopatki, żeby zeskrobać warzywa z brzegów misy.

3. Dodałam wodę do oznaczenia odpowiadającego pojemności 1 litra. Zupę gotowałam  przez 15 minut w temperaturze 100 stopni Celcjusza / prędkość 2. Następnie zmiksowałam ją/ prędkość 10 i doprawiłam solą i pieprzem.

Czuję, że zupy - kremy wciąż będą moim popisowym daniem, ta smakowała wybornie!


Hummus to jedno z moich ulubionych "smarowideł". Smakuje świetnie w duecie z sałatką lub świeżym pieczywem. Choć przybył do Polski z daleka, szybko zdobył nasze serca. Smak domowego hummusu jest nieporównywalny z żadnym innym, a przepis znaleziony w książce dołączonej do robota okazał się dziecinnie prosty!

Hummus

Składniki

  • 1 mały ząbek czosnku
  • 400 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 2 łyżki pasty Tahini
  • sok z jednej cytryny
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Sposób przygotowania:

1. Umieściłam wszystkie składniki w misie i miksowałam je przez 45 sekund/prędkość 4.

2. Żeby uzyskać rzadszą konsystencję można dodać trochę zalewy i miksować przez kolejne 15 sekund / prędkość 4.

Na początek zdecydowałam się na przetestowanie trzech pysznych przepisów, ale w książce znajdziecie ich zdecydowanie więcej. Moje serce zdobyły dania wegetariańskie, ale są tu również przepisy na dania mięsne, ryby, ciasta, a nawet domowy chleb!

Wnioski:

Przejdźmy do rzeczy. Jak sprawdził się robot wielofunkcyjny Hoffen Chef Express?

Wiąż uczę się gotować i muszę przyznać, że z pomocą takiego sprzętu nauka idzie zdecydowanie sprawniej! Robot jest bardzo prosty w obsłudze, intuicyjnie przeczuwamy kolejny krok, a nawet jeśli się pogubimy z pomocą przyjdzie nam przejrzysta instrukcja obsługi. Nie zajmuje zbyt wiele miejsca i jest stosunkowo poręczny.

Mój test to jedynie mała próbka jego możliwości - na pewno szybko skuszę się na upieczenie własnego chleba i ciast tym bardziej, że dołączone przepisy zaskakują różnorodnością. Robot posiada kilka funkcji takich jak: wyrabianie ciasta, ubijanie, rozdrabnianie, ucieranie, siekanie, mielenie, mieszanie, ważenie, gotowanie na parze, a nawet podgrzewanie! Do każdej z tych funkcji przypisana jest konkretna prędkość - np. ucieranie i ubijanie - prędkość od 4 do 6.

Jak każda kobieta doceniłam kilka zalet tego sprzętu - po pierwsze szybko i łatwo się go myje, wystarczą 2 minuty i robot jest gotowy do kolejnego użycia. Jak wspomniałam, jest bardzo prosty w obsłudze - wystarczy pół godzinki, by przetestować wszystkie jego funkcje! Nie zajmuje zbyt wiele miejsca, a co najważniejsze - naprawdę pozwoli nam zaoszczędzić sporo czasu!

Robot nagrzewa się do temperatury 120 stopni Celcjusza, ma 10 prędkości oraz funkcję Turbo, którą przetestowałam podczas robienia zupy. Na ten moment nie rzuciły mi się w oczy żadne wady tego sprzętu i jestem nim szczerze oczarowana.

Jak zapewnia producent robot Hoffen Chef Express pozytywnie przeszedł dodatkowe testy wytrzymałościowe, weryfikujące funkcjonalność oraz bezpieczeństwo produktu przy dłuższym użytkowaniu. Sprzęt został wyprodukowany w Portugalii. Urządzenie jest dostępne w wybranych sklepach sieci: w cenie 799 zł dla pierwszych 4000 klientów z zarejestrowaną kartą "Moja Biedronka na co dzień" (od 5 do 24 grudnia br. lub do wyczerpania zapasów towaru), dla pozostałych klientów z zarejestrowaną kartą w cenie 999zł (cena nieobjęta systemem ratalnym Santander Consumer Banku) oraz w cenie 1499 zł przy zakupie bez tej karty. Biedronka wraz z Santander Consumer Bank udostępni dla swoich klientów posiadających zarejestrowaną kartę "Moja Biedronka na co dzień" także możliwość zakupu robota HOFFEN Chef Express w systemie sprzedaży ratalnej Santander Consumer Banku. Szczegóły dostępne będą na stronie www. biedronka.pl/chefexpress.

Robot Hoffen Chef Express zdecydowanie ułatwi wam pracę w kuchni. To będą wyjątkowo smaczne święta!

Gabriela Kurcz

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje