Tiramisu prosty deser

Klasyczny deser.

Składniki:

Reklama

- 25 dag twarogu,
- 25 dag mascarpone,
- 4 żółtka,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 10 dag podłużnych biszkoptów,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 50 ml likieru amaretto,
- 1 łyżka kakao,
- melisa cytrynowa do dekoracji,
- 15 dag malin

Przygotowanie:

Krok pierwszy
Chudy twarożek i serek mascarpone umieść w misce, dodaj żółtka, dosyp cukier waniliowy. Składniki mikserem utrzyj na gładką masę. Wstaw do lodówki. Kawę rozpuszczalną zalej 50 ml gorącej wody, mieszając rozpuść. Odstaw napar do ostygnięcia. Następnie zimny wmieszaj z likierem amaretto.
Krok drugi
Odłóż 4 biszkopty do dekoracji, resztę połam na mniejsze kawałki. Połowę biszkoptów umieść w czterech pucharkach deserowych lub salaterkach, skrop połową kawy wymieszanej z likierem (możesz też biszkopty na moment zanurzyć w kawie). Przykryj połową kremu mascarpone posyp przebranymi malinami.
Krok trzeci
Deser w pucharkach przykryj pozostałymi biszkoptami. Również tę warstwę ciasteczek skrop kawą z likierem. Na nich umieść resztę kremu. Szczelnie przykryj folią przezroczystą i wstaw do lodówki. Deser mocno ochłodź (około 4-5 godzin, ale pamiętaj, że najsmaczniejszy jest, chłodzony przez całą noc).
Krok czwarty
Przed podaniem deser obficie posyp kakao. Aby uatrakcyjnić wygląd pucharków z tiramisu, udekoruj je resztą malin i gałązką melisy cytrynowej. W każdą porcję deseru fantazyjnie wetknij odłożony biszkopt. Jeśli nie masz gorzkiego kakao, tiramisu możesz oprószyć płatkami lub wiórkami gorzkiej czekolady.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kakao | deser | kuchnia włoska | desery | włoskie desery | Mascarpone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje