Tiramisu w 4 wersjach

Każda przygotowana z innymi ciastkami, ale wszystkie równie wyborne.

Melonowe z maślanymi herbatnikami i karmelem

Składniki:

  • 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
  • 6 łyżek + 8 dag cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu
  • 1 melon miodowy
  • 25 dag herbatników maślanych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 3-4 łyżki kakao

Przygotowanie:

1. Kawę wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz likierem. Odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj z 8 dag cukru.

Reklama

2. Melon pokrój na 4 cząstki, jedną odłóż, pozostałe oczyść, odetnij miąższ od skóry i pokrój go w plasterki. Formę wyłóż 1/2 ciastek, skrop 1/2 kawy. Na herbatnikach rozsmaruj 1/4 masy serowej. Przykryj ją plasterkami melona, 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą i posmaruj resztą masy serowej. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny. Pozostałe 4 łyżki cukru wsyp na rozgrzaną patelnię, stop. Karmel, wymieszaj z płatkami migdałowymi.

3. Masę karmelową rozsmaruj na folii aluminiowej, odstaw. Kiedy zastygnie, połam ją na kawałeczki. Odłożony kawałek melona pokrój. Gotowe tiramisu udekoruj kakao, melonem i karmelem.

Pomarańczowe z waflowymi rurkami i bezami

Składniki:

  • 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
  • 2 łyżki + 8 dag cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu
  • 4 pomarańcze
  • ok. 10 dag rurek waflowych
  • kilka różowych ciastek bezowych
  • 3-4 łyżki kakao
  • 4 waflowe rurki

Przygotowanie:

1. Kawę wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz likierem. Odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj na gładko z 8 dag cukru. Pomarańcze sparz, wytrzyj do sucha, 3 owoce obierz, usuń białą skórkę, miąższ pokrój w cienkie plasterki.

2. Spód formy wyłóż 1/2 rurek, skrop je 1/2 posłodzonej kawy z likierem i rozsmaruj na nich 1/4 masy serowej. Przykryj ją plasterkami pomarańczy, 1/4 kremu i resztą rurek. Skrop je pozostałą kawą i rozsmaruj resztą masy serowej. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny.

3. Odłożoną pomarańczę pokrój w plasterki, bezy drobno pokrusz. Gotowe tiramisu oprósz kakao. Deser pokrój na porcje. Każdą udekoruj plasterkiem pomarańczy oraz rurką waflową. Przed podaniem posyp kawałeczkami ciastek bezowych.

Wiśniowe z migdałowymi ciasteczkami

Składniki:

  • 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
  • 2 łyżki + 8 dag cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • po 50 dag mascarpone i mielonego twarogu
  • 1 słoik (720 ml) kompotu z wiśni
  • 25 dag kruchych ciastek migdałowych (np. cantuccini)
  • 3-4 łyżki kakao do oprószenia deseru

Przygotowanie:

1. Kawę wymieszaj z 2 łyżkami cukru oraz likierem. Odstaw do wystudzenia. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj na gładko z 8 dag cukru. 10 dag czekolady zetrzyj na tarce o dużych otworach, wrzuć do masy serowej, wymieszaj. Wiśnie przełóż na sitko i zostaw tak, aż ociekną.

2. Spód formy wyłóż 1/2 ciastek, skrop je 1/2 posłodzonej kawy z likierem i rozsmaruj na nich 1/4 masy serowej. Posyp ją wiśniami (trochę owoców odłóż od dekoracji), 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą, rozsmaruj resztę masy. Deser wstaw do lodówki na 3 godziny.

3. Pozostałą czekoladę zetrzyj na grube wiórki (np. nożem szczelinowym do obierania warzyw). Gotowe tiramisu udekoruj kakao, wiórkami czekoladowymi i wiśniami.

Kokosowe z podłużnymi biszkoptami i mango

Składniki:

  • 200 ml gorącego naparu mocnej kawy
  • 2 łyżki + 8 dag cukru
  • 2 łyżki likieru kawowego
  • 2 mango
  • po 50 dag mascarpone i mielonego tłustego twarogu
  • 2 łyżki drobnych wiórków kokosowych
  • 20 dag podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków)
  • 3-4 łyżki kakao do oprószenia deseru
  • 1 łyżka grubych wiórków kokosa
  • melisa do dekoracji

Przygotowanie:

1. Mocno rozgrzej patelnię. Wsyp na nią drobne wiórki kokosowe, mieszając, zrumień je. Natychmiast przesyp na talerzyk i odstaw do wystudzenia. Tak samo zrumień grube wiórki. Kawę wymieszaj z likierem i 2 łyżkami cukru. Wystudź. Serek mascarpone połącz z twarogiem i utrzyj na gładko z 8 dag cukru. Domieszaj drobne wiórki kokosowe. Mango umyj, wytrzyj, rozetnij wzdłuż, usuń pestki i obierz. Miąższ pokrój w plasterki.

2. Spód formy wyłóż 1/2 biszkoptów, skrop je 1/2 posłodzonej kawy z likierem i rozsmaruj na nich 1/4 masy serowej. Przykryj połową mango, 1/4 kremu i resztą ciastek. Skrop je pozostałą kawą i rozsmaruj resztę masy. Deser schładzaj 3 godziny. Przed podaniem udekoruj kakao, kokosem oraz mango i melisą.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje