Torcik macchiato

W sam raz na poprawę nastroju!

Czas przyrządzenia: 2 godziny
Składniki dla: 4-6 osób

Składniki

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Składniki na krem kawowy

  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w dwóch łyżkach gorącej wody
  • 6 listków żelatyny
  • 1 biała czekolada
  • 100 ml śmietany kremówki

Składniki na biały krem

  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru
  • 10 listków żelatyny
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 gorzka czekolada

Sposób przygotowania

Foremki lub większą, okrągłą formę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.Jajka utrzyj z solą i cukrem na puszystą masę. Przesiej do niej mąki i wymieszaj.Powlewaj do foremek i piecz 30 minut w temp. 200 stopni C. Przygotujkrem kawowy: listki żelatyny namaczaj przez 10 minut w zimnej wodzie.Odciśnij i rozpuść w kąpieli wodnej. Jogurt wymieszaj z cukrem, rozpuszczonymiżelatyną i kawą. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ubij na sztywno100 ml kremówki i wmieszaj do masy kawowej. Krem wyłóż na wystudzonyspód i wstaw na pół godziny do lodówki. Przygotuj biały krem: żelatynęnamocz i rozpuść j.w. Jogurt połącz z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowegoi żelatyną. Wrzuć posiekaną czekoladę i wymieszaj. Ubij 100 ml kremówkii dodaj do jogurtu. Wyłóż na warstwę kremu kawowego. Wstaw do lodówki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje