Torcik z kokosowym kremem

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • PRZEŁOŻENIE: 3 szkl. śmietany kremówki
  • 1 op. cukru
  • waniliowego
  • 2 tabliczki (po 10 dag) białej czekolady
  • 30 dag truskawek
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 25 minut w 200 ºC. Wystudź, rozkrój na 2 placki. 

2. Przełożenie: białą czekoladę grubo zetrzyj. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym. Odłóż kilka łyżek śmietany, resztę wymieszaj z kokosem oraz czekoladą. Biszkopty przełóż kokosowym kremem. Wierzch tortu posmaruj odłożoną bitą śmietaną. Schłodź. 

3. Truskawki umyj, oczyść, pokrój w plasterki. Ułóż z nich rozetę na wierzchu ciasta. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje