Tort bezowy z owocami

Przepis na smakowity tort.

Składniki

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • łyżka wrzątku
  • 2/3 szklanki orzechów, np. pistacjowych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • łyżka cukru
  • 500 g kremówki
  • łyżeczka
  • esencji waniliowej
  • 250 g truskawek

Przygotowanie

1. Narysuj koło o śr. 20 cm na trzech arkuszach papieru do pieczenia. Ubij mikserem białka na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder, a następnie wrzątek.

Reklama

2. Dodaj do piany, mieszając, 2/3 posiekanych orzechów i mąkę ziemniaczaną.

3. Podziel masę na trzy części i wyłóż na zaznaczone na papierze kółka. Wstaw do gorącego piekarnika (130 st. C) i piecz 40 minut lub do czasu, gdy wierzch nie będzie się kleił.

4. Zmiksuj maliny z cukrem (zostaw kilka do dekoracji). Ubij kremówkę z esencją waniliową. Pokrój truskawki. Przekładaj bezowe blaty śmietaną i truskawkami. Wierzchni (trzeci) blat udekoruj śmietaną, następnie posyp resztą posiekanych orzechów oraz malinami i truskawkami. Polej malinowym sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje