Tort makowy

Wyjątkowy tort na wyjątkową okazję.

Składniki na 8-10 porcji:

Reklama

Ciasto:
- 20 dag maku,
- 6 jajek,
- 10 dag cukru pudru,
- 4 łyżki tartej bułki,
- cukier waniliowy,
- aromat migdałowy,
- tłuszcz i mąka do formy.
Krem:
- 25 dag miękkiego masła,
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
- 15 dag cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 15 dag posiekanych orzechów.
Polewa:
- tabliczka czekolady deserowej

Przygotowanie:

Ciasto:
Mak sparzyć, osączyć na sicie i zemleć w maszynce do mięsa. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać mak, startą bułkę, aromat migdałowy. Delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, posypać mąką. Wlać ciasto, piec 45 min w 190 st. C. Ostudzone ciasto przekroić na pół. Krem:
Do rondelka wsypać cukier puder wlać 4 łyżki wody, podgrzewać aż powstanie syrop. Żółtka ubić z syropem na parze, ostudzić. Z żółtkami utrzeć masło. Kawę rozpuścić w łyżce gorącej wody, ostudzić, dodać do masy. Wsypać orzechy, wymieszać. Krążek ciasta posmarować masą kawowo-orzechową, przykryć drugim krążkiem. Lekko docisnąć. Tabliczkę czekolady włożyć do rondelka i wstawić go do gorącej kąpieli wodnej. Kiedy czekolada się rozpuści, lekko ją przestudzić. Stygnącą polewą zalać tort. Gotowy wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | tort | torty | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje