Tort na osłodę jesieni

Jesienią często mamy gorsze samopoczucie. Jak można poprawić sobie nastrój? Dla tych, którzy lubią łakocie, podajemy przepis na tort bezowy. I choć torty najczęściej serwuje się w urodziny, tak samo dobrze mogą smakować w każdy inny dzień.

Tort bezowy z letnimi owocami - choć mamy jesień, a autorka przepisu proponuje maliny, to spokojnie możemy zastąpić je innymi owocami, które lubimy i które są obecnie dostępne.

Reklama

Do przygotowania bezy potrzebne będą: 4 białka, 150 g cukru, 1 łyżeczka octu winnego. Na krem malinowy składają się: 1 tabliczka białej czekolady, 500 g serka mascarpone, 1 kobiałka malin. Do dekoracji wykorzystamy: 260 g śmietany 36 proc., garść świeżych truskawek, garść borówek amerykańskich lub jagód oraz letnie kwiaty do dekoracji.

Zaczynamy od przygotowania bezy. Jak ją zrobić? "Aby przygotować bezę: białka ubijamy, a w końcowej fazie dodajemy cukier. Następnie dalej ubijamy, dodajemy ocet i miksujemy. Piana powinna być lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, odrysowujemy 2 okręgi i rozsmarowujemy masę bezową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 st.C i pieczemy przez 8 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pozostawiamy w piekarniku przez ok. 1,5 godziny (po godzinie sprawdzamy, beza powinna być twarda na zewnątrz i chrupiąca). Bezę najlepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia."

Kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu malinowego. "Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. Na wolnych obrotach ubijamy mikserem serek mascarpone i powoli dodajemy ostudzoną białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy całą kobiałkę malin i mieszamy (możemy pozostawić większe kawałki malin). Masę schładzamy w lodówce przez 1-2 godziny."

Wreszcie można przejść do przekładania warstw tortu. "Schłodzoną masę malinową nakładamy na upieczoną bezę. Następnie rozkładamy połówki truskawek i przykrywamy drugą bezą. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i rozkładamy na wierzchu tortu bezowego. Wierzch ciasta dekorujemy owocami i letnimi kwiatami. Przed podaniem schładzamy w lodówce pod przykryciem" - radzi w swojej książce popularna blogerka.

Przepis oraz zdjęcie pochodzą z książki Zofii Cudny "Make cooking easier. Przepisy na cztery pory roku"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje