Tort naleśnikowy

Przepis na oryginalny tort.

Składniki:

  • 16 naleśników
  • 1 kg sera ricotta (5 opakowań)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki skórki startej z cytryny
  • 350 g dżemu cytrynowego
  • 4 owoce maracui lub kiwi
  • 100 g malin
  • 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. pistacji, laskowych)

Reklama

Przygotowanie:
1. Ubij mikserem ricottę, cukier i skórkę cytrynową na gładką masę.

2. Zmiksuj miąższ trzech maracui (lub kiwi) z dżemem cytrynowym.

3. Przytnij naleśniki tak, aby miały średnicę 20 cm. Układaj jeden na drugim, smarując je na zmianę - raz masą z ricotty, raz dżemem z owocami. Na wierzchu powinna być masa serowa. Wstaw tort do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.

4. Udekoruj wierzch świeżymi malinami, pokrojonymi orzechami i miąższem czwartego owocu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje