Tort Noworoczny, słodkie powitanie Nowego Roku

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie.

Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób.  Połączenie maku, bakalii i niebiańskiego kremu sprawdzi się w ten dzień idealnie.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki płynnego miodu
  • 850 g masy makowej np. Bakalland
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g płatków migdałowych np. Bakalland
  • 200 g żurawiny np. Bakalland
  • 1 aromat migdałowy (9 ml)

Reklama

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml  śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 aromat pomarańczowy (9 ml)
  • powidła śliwkowe

Przygotowanie:

1. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy i miód. Po dokładnym połączeniu składników dodajemy masę makową, miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z migdałami i żurawiną.

2. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty. W tym samym czasie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, esencją pomarańczową i serkiem mascarpone.

3. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z powidłami śliwkowymi. Dla ozdoby skończony tort można polać lukrem i posypać płatkami czekoladowymi oraz migdałami w płatkach.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje