Tort śmietanowo-pomarańczowy

Rozkosz dla podniebienia.

Składniki na 15 porcji:

Reklama

Ciasto:
- 6 jaj, 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu, sól,
Masa:
1 l soku pysio (pomarańcza z marchewką), 3 budynie waniliowe,
- cukier do budyniu (według przepisu na opakowaniu),
- 2 pojemniki śmietanki kremówki,
- 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, polewa czekoladowa,

Przygotowanie:

Białka ubić na sztywno z cukrem, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitych białek, wymieszać. Po łyżeczce dodawać mąkę. Wylać do formy, piec około 40 min. Rozpuścić 3 budynie w 0,5 l soku, dodać cukier, wlać do reszty gotującego się soku. Chwilę gotować. Śmietankę ubić. Dodać żelatynę wcześniej rozpuszczoną. Ciasto przekroić na pół, na jedną część wylać gorący budyń, na drugą śmietanę. Gdy budyń wystygnie, skleić obie części. Wierzch posmarować śmietaną. Wstawić ciasto do lodówki na 1/2 godz. Udekorować pomarańczą. Porcja - 340 kcal
Czas przygotowania: 80 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | tort | torty | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje