​Tosty francuskie

Smażone grube i spore kromki pieczywa, najlepiej pełnoziarnistego, wiejskiego. Obtoczone w masie jajecznej. Lecz nie tym razem. Jajka pozostawmy innym. Przygotujemy wersję roślinną. Padnie pytanie: "W czym zatem obtoczyć pieczywo?". Rozwiązanie znajduje się w przepisie- pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

Ilość: 3-4 kromki, 20 minut przygotowania

Reklama

Składniki

  • 3-4 spore kromki wiejskiego razowego chleba
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżki syropu z agawy lub innego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz chleba, dokładnie zmiksować.

W powstałej masie obtaczać kromki i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać z ulubionym dżemem i świeżymi owocami.

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.


Fragment książki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje