Tradycyjne desery świąteczne w wersji bez glutenu i nabiału

Nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez babki lub mazurka. Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu.

Babka wielkanocna bezglutenowa, bez nabiału

Składniki

  • 1 szklanka mąki sojowej
  • 0,5 szklanki maki ryżowej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1,5 szklanki cukru (lub 1 szklanka ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki mokre

  • 3 łyżeczki mielonego siemienia lnianego (zalanego 0,5 szklanki gorącej wody)
  • 0,5 szklanki oleju o neutralnym smaku
  • 0,5 szklanki mleka ryżowego dopełnionego 0,5 szklanki gorącej wody
  • ubita woda po cieciorce


Sposób przygotowania

Reklama

Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Cały czas mieszając, dodajemy do nich: siemię lniane z olejem, mleko ryżowe wymieszane z wodę, ubitą wodę po cieciorce. Wszystko delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy na babkę i pieczemy około 40 - 60 minut (aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchy) w piekarniku z termoobiegiem, rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje