Trójkolorowa sałatka

Pyszna i zdrowa.

Składniki:

  • 8 małych buraków
  • 300 g pieczonego mięsa kurczaka
  • 4 garście zielonych listków, np.: natki, rukoli, mięty
  • czerwona cebula
  • 150 g sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki czerwonego octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka miodu

Reklama

Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Buraki umyj, zawiń oddzielnie w folię aluminiową. Włóż je do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Gdy ostygną, obierz i pokrój w cząstki.

2. Porwij mięso kurczaka na drobne kawałki. Umyj i dokładnie osusz zieleninę. Cebulę obierz i pokrój w cieniutkie krążki. Orzechy pokrój i podpraż na suchej patelni.

3. Ułóż buraki i mięso na półmisku. Obsyp je zieleniną i cebulą.

4. Wymieszaj oliwę, ocet winny, musztardę oraz miód. Polej dressingiem sałatkę. Pokrój ser w kawałki i rozłóż je na wierzchu sałatki. Posyp uprażonymi orzechami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje