Trufle czekoladowe

Słodkości dla gości.

Składniki:

- 200 g. gorzkiej czekolady,
- 50 g. masła,
- 30 g. cukru pudru,
- kakao

Przygotowanie:

1. Rozpuść czekoladę: do żaroodpornej miski włóż 200 g pokruszonej gorzkiej czekolady, dodaj 3 łyżki wody, umieść miskę nad garnkiem z gorącą wodą.
2. Utrzyj na krem 50 g miękkiego masła, połącz dokładnie z przestudzoną (ale jeszcze płynną) czekoladą i 30 g cukru pudru (koniecznie przesianego).
3. Ze schłodzonej w lodówce masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczaj je w kakao lub w drobno startej na tarce czekoladzie deserowej.
4. Każdą uformowaną truflę układaj (najlepiej posługując się szczypcami) w papierowej, harmoniowej torebce.
5. Trufle przechowuj w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Wyjmij je tuż przed podaniem. Możesz ułożyć je na paterze, najlepiej w efektowną piramidkę.

Dowiedz się więcej na temat: czekolady | trufle | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje