Truskawkowa biedronka

Dla dzieci.

Składniki na 8 porcji:

- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 125 g cukru,
- 50 g maki,
- 25 g mąki ziemniaczanej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kopiata łyżka kakao,
- 14 listków żelatyny,
- 300 g truskawek,
- 500 g twarożku,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 opakowania śmietany (po 200g),
- draże czekoladowe i listki mięty

Przygotowanie:

Jajka, sól i 75 g cukru ubić w misce. Do tego przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Okrągłą formę (24 cm) wyłożyć papierem wylać ciasto. Piec w 175 st. C przez 15 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować. Twarożek, pozostały cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i zmiksowane truskawki wymieszać i ponownie doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę odcisnąć, roztopić i wmieszać do masy. Krem wstawić do lodówki aż zacznie tężeć. 1,5 opakowania śmietany ubić i wmieszać do kremu. Masę nałożyć do okrągłej miski (pojemność 1,5 l. średnica 24 cm), blat ciasta nałożyć na krem i wstawić do lodówki na 3 godziny. Aby wybić sernik z formy, należy wstawić miskę na chwilę do gorącej wody, a następnie odwrócić do góry dnem. Pozostałą śmietanę ubić i za pomocą rękawa cukierniczego nakładać "kropki" , wykańczać czekoladowymi drażami. Z truskawki uformować nos a z listków mięty czułki.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Dowiedz się więcej na temat: przyjęcia dla dzieci | truskawki | desery | ciasta | żelatyna | 60 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje