Trzy dania z bobu

Sezon na ulubione zielone warzywo Polaków już trwa. Nie przegap okazji na wykorzystanie bobu w pysznych daniach dla całej rodziny!


Zupa z bobu

Reklama

Składniki:

0,5 kg bobu
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki śmietany
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
3 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki 

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bób ugotować w osolonym wrzątku i po lekkim schłodzeniu obrać. Natkę pietruszki posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić cebule i czosnek, dodać pokrojone ziemniaki i bób, chwilę smażyć i zalać wywarem, gotować do miękkości ziemniaków. Po tym czasie wyjąć kilka ziaren bobu do dekoracji, a resztę zmiksować. Ponownie zagotować dodając śmietanę i siekaną natką pietruszki. 

Dowiedz się więcej na temat: bób | sałatka | zupa | grzanki | zupa-krem

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje