Tuńczykowa z szalotkami

Dla tych, którzy nie przepadają za mięsem.

Składniki:

  • 40 dag mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy albo oleju
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 szalotki
  • 30 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 15 dag żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka dużych czarnych oliwek
  • sól
  • grubo mielony czarny pieprz
  • suszone zioła prowansalskie
  • listki bazylii do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Potem wymieszaj je z ciepłą wodą. Zaczyn odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1/2 łyżeczki soli. Zrób dołeczek. Do wgłębienia wlej drożdżowy zaczyn. Wyrób rękoma gładkie elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dolej oliwę. Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto drożdżowe powinno podwoić swoją objętość.

2. Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę rozdrobnij widelcem. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, rybą oraz startym serem. Masę przypraw do smaku pieprzem, ziołami prowansalskimi i ew. odrobiną soli. Szalotki obierz, pokrój na cienkie cząstki.

3. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, rozdziel je na dwie równe porcje. Z każdej części uformuj podłużny placek. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.

4. Placki posmaruj masą tuńczykową. Obłóż cząstkami szalotek oraz oliwkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 25 minut, aż brzeg ciasta ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika pizzę udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje