Udka chilli z makaronem soba

Na rodzinny obiad

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2/3 szklanki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 8 udek kurczaka, tzw. pałek
  • opakowanie (300 g) makaronu soba (japoński, gryczany, dział z żywnością orientalną) 450 g mrożonego groszku cukrowego w strączkach
  • czerwona papryka
  • pokrojona duża marchewka
  • pokrojona w paski ogórek, bez pestek
  • pokrojony w słupki pęczek dymki
  • posiekanej po 2 łyżki oleju i soku z limonki świeża mięta lub kolendra

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Formę wyłóż papierem do pieczenia.  

2. W misce wymieszaj sos chilli, ocet ryżowy i olej sezamowy. Obtocz w marynacie udka. Przełóż je do formy, piecz 35-45 minut, aż marynata wyraźnie się skarmelizuje.   

3. Ugotuj makaron soba zgodnie z instrukcją  na opakowaniu. Odcedź i trzymaj w cieple. Dodaj odrobinę oleju, aby się nie sklejał.  

4. Ugotuj al dente groszek cukrowy. Dodaj do gorącego makaronu groszek oraz resztę przygotowanych warzyw. 5 Olej wymieszaj z sokiem z limonki, przypraw solą i pieprzem. Polej sosem danie, wymieszaj. Podawaj z udkami, posyp miętą lub kolendrą

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje