Udka z pieca z purée z kukurydzy i migdałami

Dla miłośników dań z drobiu

Składniki

  • 1 kg podudzi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • ząbek czosnku
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • oregano i tymianku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki obranych migdałów
  • 400 g mrożonej kukurydzy
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka mielonej kolendry

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Dopraw je do smaku solą i pieprzem. Czosnek i pozostałe przyprawy wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą. Natrzyj mieszanką mięso. 

2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż mięso w brytfance i przykryj folią aluminiową. Piecz 40-45 minut. W trakcie pieczenia polej udka 2-3 razy powstałym sosem. 15 minut przed końcem zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 st. C, aby skórka na udkach ładnie się zrumieniła. 

3. Kukurydzę ugotuj do miękkości i odcedź. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje