Ulubiona frittata dr. Ludwiga

Robi się ją prosto, a także łatwo odgrzewa w opiekaczu. Pozostały ze śniadania kawałek możesz nawet zjeść jako szybką przekąskę.

Czas przyrządzenia: ok. 35 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 3 łyżeczki oliwy extra virgin
  • 5 jajek
  • 3 białka
  • 1−2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 mała cukinia pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 mały pomidor pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonych włoskich ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
  • ½ szklanki startego sera cheddar
  • 1 szklanka liści jarmużu (pokrojonych na kawałki i dość ciasno zbitych)
  • ½ awokado do podania – obrać, wyjąć pestkę i pokroić na plasterki

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Na żeliwnej lub nieprzywierającej żaroodpornej patelni o średnicy 30 cm rozgrzej na małym ogniu 2 łyżeczki oliwy. W misce roztrzep jajka i białka z czosnkiem, solą i pieprzem aż do uzyskania lekkiej piany. Wylej masę jajeczną na patelnię. Wyłącz palnik. Ułóż na jajkach jedną warstwę plastrów cukinii, a na nich  - jedną warstwę plasterków pomidora. Oprósz ziołami i posyp równo startym serem. Przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez 5 minut albo aż ser się roztopi. Wymieszaj jarmuż z pozostałą 1 łyżeczką oliwy. Ułóż go na wierzchu frittaty i piecz jeszcze przez 8−10 minut albo aż zrobi się puszysta, a jarmuż  - chrupki. Podawaj przybraną plastrami świeżego awokado.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Wiecznie głodny?", dr med. David Ludwig


materiał zewnętrzny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje