Wakacyjny smak orientu: Libańska sałatka tabbouleh z natką pietruszki

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Popularna na Bliskim Wschodzie, obfitująca w wypełnione witaminami warzywa i zioła. Sałatka tabbouleh, zwana także tabouli, to mieszanka łączących się ze sobą smaków kaszy bulgur, pomidorów, cebuli, pietruszki, mięty oraz oliwy i soku z cytryny. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi oraz wegetariańskimi. Jak przygotować w domu tę najbardziej znaną libańsko-syryjską sałatkę? Podpowiadamy.

Jak przyrządzić sałatkę tabbouleh w domu?
Jak przyrządzić sałatkę tabbouleh w domu?123RF/PICSEL

Libańska sałatka tabbouleh - lista zakupów

Prosta, pożywna i dostarczająca sporej ilości witaminy C. Sałatka tabbouleh to idealna propozycja na letni lunch, przekąskę lub mniejszy obiad. W orientalnych restauracjach stanowi element półmisków z meze, czyli różnymi przystawkami. Duża ilość soku z cytryny oraz bardzo drobno pokrojone składniki nadają jej idealnej konsystencji. Podstawowy przepis można wzbogacić m.in. o gotowaną ciecierzycę oraz grillowaną pierś z kurczaka.

Składniki:

  • 1-2 duże pęczki świeżej natki pietruszki
  • 3 średnie pomidory
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 3 gałązki mięty
  • ½ średniego ogórka
  • ½ zielonej papryki
  • 1 mała biała cebula
  • wyciśnięty sok z 1 cytryny
  • ½ szklanki oliwy
  • do smaku: sól, pieprz oraz opcjonalnie sumak

Domowa tabbouleh - przygotowanie

Jakie składniki są niezbędne do zrobienia sałatki tabbouleh?
Jakie składniki są niezbędne do zrobienia sałatki tabbouleh?123RF/PICSEL
  1. Z natki pietruszki dokładnie odcinamy gałązki, a liście bardzo drobno siekamy i przekładamy do dużej miski.
  2. Pomidory kroimy w drobną kostkę, a następnie umieszczamy je sitko i pozostawiamy na ok. 10 minut .W tym czasie nadmiar soków będzie miał szansę odcieknąć.
  3. Odmierzoną porcję kaszy bulgur wsypujemy do miski i zalewamy pełną szklanką gorącej wody. Doprawiamy szczyptą soli, mieszamy, przykrywamy i zostawiamy do napęcznienia na 20 minut.
  4. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę ogórka, paprykę oraz cebulę, a listki mięty szatkujemy. Dodajemy razem z pomidorami oraz odcedzoną kaszą bulgur do posiekanej pietruszki.
  5. Do niewielkiej miseczki lub słoiczka wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i opcjonalnie szczyptę sumaku. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników, a następnie wlewamy do sałatki.
  6. Sałatkę tabbouleh mieszamy za pomocą dwóch łyżek. Podajemy jako przystawkę, samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb. Smacznego!

Do czego podawać i jak długo przechowywać tabbouleh?

Mieszanka smaków i aromatów składników w sałatce tabbouleh sprawia, że świetnie komponuje się z pieczonymi i grillowanymi mięsami oraz rybami. Często podaje się ją do falafeli, warzywa na ciepło oraz podgrzanej i miękkiej pity. Duet oliwy oraz soku z cytryny sprawia, że sałatka tabbouleh może być przechowywana w lodówce do dwóch dni. W tym czasie nie straci swojej świeżości. Ważne w przedłużeniu jej trwałości będzie używanie składników o jak najmniejszej zawartości wody. Tabbouleh, czyli arabska sałatka z pietruszki najlepiej smakuje po ok. 30-40 minutach od przygotowania. W tym czasie wszystkie smaki oraz aromaty warzyw i ziół zdążą się dobrze przeniknąć, zapewniając ucztę dla kubków smakowych.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas