Waniliowe oponki

Na osłodę

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • ok. 10 dag gęstej kwaśnej śmietany
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 8 łyżek likieru waniliowego
  • gruby cukier do posypania ciastek
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy

Reklama

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki. Składniki posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto.

2. Przygotowane ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem powycinaj krążki o średnicy ok. 5 cm. W każdym ciastku wytnij otworek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć i przygotuj kolejne ciasteczka.

3. Oponki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz po ok. 20 minut.

Odłóż do wystudzenia. Cukier puder utrzyj z likierem na gęsty, gładki lukier. Posmaruj nim oponki. Ciastka posyp grubym cukrem lub kolorową posypką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje