Waniliowy crème brûlée

Wgląda efektownie, smakuje doskonale. Koniecznie wypróbuj nasz przepis!

Składniki:

Reklama

laska wanilii, 750 ml gęstej śmietany,  6 żółtek,  80 g cukru pudru,  2 łyżki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i czubkiem noża wyjmij ziarenka. Śmietanę z laską wanilii podgrzej w rondelku na wolnym ogniu. Nie gotuj!

2. Wymieszaj żółtka z cukrem i ziarnami wanilii w salaterce. Dodaj ciepłą śmietanę. Naczynie z kremem włóż na 10 minut do gorącej kąpieli wodnej. Kiedy krem zgęstnieje, wyjmij naczynie z kąpieli wodnej i usuń laskę wanilii.

3. Przelej krem do 6 foremek i umieść je w naczyniu żaroodpornym w kąpieli wodnej (poziom wody powinien sięgać do połowy jego wysokości). Wstaw do piekarnika na 20 minut.

Następnie ochłódź do temperatury pokojowej, po czym wstaw na co najmniej 5 godzin do lodówki (a najlepiej na noc). Przed podaniem posyp brązowym cukrem i włóż na 10 minut do piekarnika z uruchomionym grillem (z termoobiegiem).

Dowiedz się więcej na temat: deser

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje