Waniliowy makaron na słodko z masłem orzechowym i morelami

Makaron o słodkim aromacie.

Składniki na 4 porcje:

- laska wanilii,
- 1 l mleka,
- 90 g cukru,
- 250 g makaronu wstążki,
- puszka moreli,
- 10 g mąki ziemniaczanej,
- skórka z połowy cytryny,
- 1-2 łyżki likieru morelowego,
- 30 g orzechów laskowych,
- 40 g masła,
- listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać miąższ i włożyć do mleka (i laskę i miąższ). Dodać 75 g cukru, zagotować, wrzucić makaron i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu. Morele osączyć, sok zachować. Owoce porozcinać, a 5-6 łyżek soku dobrze wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostały sok zagotować, dodać pozostały cukier i skórkę cytrynową. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, gotować ok. 1 minuty cały czas mieszając. Wyjąć skórkę z cytryny, a powstały kisiel doprawić likierem. Dodać owoce. Posiekane orzechy uprażyć na patelni, pod koniec dodać masło. Makaron podawać na głębokich talerzach, razem z owocami w kisielu, wszystko skropić masłem orzechowym. Dekorować listkami melisy.

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 3060 kJ/731 kcal

Dowiedz się więcej na temat: makaron | dania na słodko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje