Warzywa z kiełkami z woka

Smak Azji.

Składniki:

Reklama

  • 45 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • puszka (314 ml ) pędów bambusa
  • pęczek zielonej cebulki
  • kawałek imbiru (1cm)
  • ząbek czosnku
  • 150 g grzybów shitake
  • 250 g kiełków sojowych
  • sól
  • 500 g filetu z indyka
  • 4 łyżki oleju
  • pieprz
  • 6 gałązek kolendry
  • 125 ml sosu sojowego
  • 2-3 łyżki Sambal Oelek
 Przygotowanie:

 

Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pędy bambusa osączyć, cienko pokroić. Marchewkę pokroić w cienkie plasterki. Cebulkę pokroić, imbir utrzeć. Czosnek drobno posiekać. Grzyby oczyścić.

Kiełki obgotować w osolonym wrzątku przez 1-2 minuty, osączyć.

Mięso pokroić w paski. 2 łyżki oleju rozgrzać w woku, mocno obsmażyć mięso, doprawić solą i pieprzem, odłożyć na bok. Dolać 2 łyżki oleju i smażyć grzyby, cebulkę, marchewkę, imbir i czosnek.

Dodać mięso, kiełki, orzeszki, wymieszać. Dolać sos sojowy Sambal Oelek. Na koniec dodać posiekaną kolendrę.



Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 1890 kJ/451 kcal

 

 

 


Dowiedz się więcej na temat: potrawy z woka | indyk | bambus

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje