Wegetariański grill: Pięć pomysłów na przysmaki z rusztu bez mięsa

Co jedzą wegetarianie? Mimo że diety roślinne cieszą się w naszym kraju rosnącą popularnością, to pytanie nadal zadawane jest często, zwłaszcza podczas uroczystości w gronie rodziny i znajomych. Sprawa robi się jeszcze bardziej nurtująca, gdy spotykamy się przy ruszcie. Grillowanie, zwane sportem narodowym Polaków, kojarzy się przecież głównie z kiełbaskami i soczystą karkówką. Tymczasem wegetarianie nie są skazani wyłącznie na pieczone kromki chleba. Kuchnia wegetariańska obfituje w wiele smakowitych pomysłów, więc z ogrodowego przyjęcia nikt nie wyjdzie głodny.

Warzywa z grilla - kolorowe i pyszne!
Warzywa z grilla - kolorowe i pyszne!123RF/PICSEL

Jakie warzywa na grilla nadają się najlepiej?

Cukinia faszerowana lub pokrojona w plastry to już klasyka bezmięsnych dań z rusztu. Bardzo dobrze sprawdzają się także bakłażany i ziemniaki, ale o tym zapewne wie każdy. Te produkty grillują nawet mięsożercy, którzy chcą urozmaicić smak swojej karkówki z grilla i dorzucić do niej roślinny dodatek. Niech tym razem na ruszcie królują mniej oczywiste składniki. Co powiesz na grillowanego batata albo szparagi? Pokrój kalafiora w plastry i wrzuć go na grilla z dodatkiem curry lub wykorzystaj do zrobienia kolorowych szaszłyków. Do tego rodzaju potrawy świetnie nadają się też cebula, kukurydza, papryka, pomidorki koktajlowe i młoda marchew.

Grill bez mięsa, za to z owocami

Kapitalnym pomysłem na deser podczas garden party są banany z grilla. Owoce wystarczy przekroić na pół, pozostawiając je w skórce. Na miąższu ułóż dwie kostki gorzkiej czekolady. Palce lizać! Pieczone jabłka z obowiązkowym dodatkiem cynamonu okażą się godnym następcą czasochłonnej szarlotki. Wybornie smakują także grillowane gruszki. Chcesz, by podczas weekendowej imprezy przy ruszcie zrobiło się bardziej egzotycznie? Śmiało grilluj plastry ananasa, awokado oraz arbuza.

Pomysł na grillowanego ananasa
Pomysł na grillowanego ananasa123RF/PICSEL

Burgery wegetariańskie

Polacy pokochali burgery! Do lokali serwujących to danie ustawiają się długie kolejki. Chętnie przyrządzane są w domowym zaciszu, więc nic dziwnego, że coraz częściej zamieniają się też w trafiony pomysł na grilla. Pamiętaj, że do ich zrobienia wcale nie potrzebujesz mielonej wołowiny.

Bardzo apetycznie prezentują się burgery z tartego buraka. Dla uzyskania zwartej konsystencji roślinnego kotleta dobrze jest wymieszać warzywo z drobną kaszą kuskus albo jaglaną. Do przyprawienia użyj czosnku, kolendry oraz kminu rzymskiego.

Wege burgery przygotujesz także z czerwoną soczewicą, selerem, pietruszką i marchewką. Łagodny smak warzyw podkreślisz dzięki odrobinie drobno pokrojonej papryczki chili. Dodaj szczyptę imbiru.

Kapelusze z głów, czyli grillujemy grzyby

Ze względu na mięsistą konsystencję i smak umami, grzyby są bardzo popularnym elementem diet bezmięsnych. Nie powinno ich zabraknąć również wśród pomysłów na grilla. Pieczarek często używa się do szaszłyków, ale podać je można w mniej oczywisty sposób, np. jako kapelusze faszerowane masłem ziołowym: z koperkiem lub pietruszką. Doskonale smakują pieczarki portobello. Nie miej oporów przed grillowaniem boczniaków (podkreślisz ich smak świeżo mielonym pieprzem). Jeśli trafisz na duże egzemplarze, możesz zamienić je w kotleta do wege burgera. Na ruszcie ułóż szlachetne borowiki oraz rydze.

Jaki ser na grilla?

Grillowany ser halloumi
Grillowany ser halloumi123RF/PICSEL

Jeśli uwzględniasz w swojej diecie sery, wykorzystaj je w grillowym menu. Cypryjski ser halloumi podawany na ciepło smakuje jeszcze lepiej niż bez obróbki termicznej. Użyjesz go m.in. do sałatek. Bardzo dobrze sprawdzi się swojski oscypek! Grillowany camembert z żurawiną to klasyka wśród bezmięsnych dań z rusztu. Jeśli lubisz sery pleśniowe, miej pod ręką bardziej kruche gatunki z przerostem niebieskiej pleśni, lecz pamiętaj, że ich pieczenie w jednym kawałku jest niemożliwe. Za to kapitalnie wzbogacą smak opiekanych tortilli i grzanek. Gdy mowa o wege jedzeniu na grilla, nie można pominąć tofu, które nazywane bywa roślinnym twarogiem. Zamarynuj je w przyprawach (wędzonej papryce, czosnku, soli himalajskiej) i podawaj z dumą podczas imprezy przy grillu.

Polecamy: Azjatycki grill

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas