Węgierki pod kruszonką

Śliwki w deserze.

Składniki:

  • 16 dojrzałych śliwek węgierek
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Pokrój owoce w niewielkie cząstki i włóż do miski. Wsyp cukier puder i wymieszaj z owocami, tak aby dokładnie je okleił. Odstaw owoce na 10 minut, by cukier lekko się rozpuścił.

Reklama

2. Wymieszaj brązowy cukier z mąką i wiórkami kokosowymi. Rozetrzyj tę mieszankę z masłem, aby powstały niewielkie okruszki.

3. Zamieszaj ponownie śliwki, a następnie rozłóż je do czterech żaroodpornych miseczek. Posyp je po wierzchu kruszonką. Wstaw naczynia do piekarnika. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka się zezłoci, a owoce zaczną przy ściankach bulgotać.

4. Gotowe odstaw na 10 minut, aby lekko przestygły. Podawaj z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje