Wieniec drożdżowy z farszem łososiowo-serowym

Bez względu na to, gdzie w tym roku spędzisz wieczór sylwestrowy, z kim i w jaki sposób będziesz witać Nowy rok, zaskocz znajomych nowym pomysłem i spraw, żeby tegoroczny 31 grudnia zapamiętali na długo!

Składniki

  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mleka
  • ¼ łyżeczki cukru
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Masło posiekać z resztą mąki, dodać sól, jedno całe jajko, jedno żółtko, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.

Składniki na farsz

  • 200 g filetu z łososia
  • 150 g sera np. Aldamer MSM Mońki
  • ½ pęczka koperku
  • ½ świeżej, czerwonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • sezam czarny lub biały do posypania

Sposób przygotowania

Reklama

Łososia pokroić w centymetrową kostkę, dodać pokrojony w  drobną kostkę ser, paprykę świeżą i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta rozwałkować podłużny placek na grubość pół centymetra. Na środku położyć farsz i zwinąć, brzegi smarując białkiem jajka. Uformować wieniec, ułożyć na blaszce, posmarować całość roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje