Wieprzowe kęski

Gotowe w godzinę!

Składniki:

  • 60 dag łopatki lub szynki wieprzowej
  • olej rzepakowy
  • sól pieprz

Marynata:

  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta granulowanego czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Reklama

1. Mięso umyj, pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem. Patyczki do szaszłyków mocz przez godzinę w zimnej wodzie. Składniki na marynatę połącz ze sobą w dużej misce, zanurz w niej mięso, odstaw na godzinę do lodówki.

2. Zamarynowane mięso nabijaj na patyczki, obsmaż na rozgrzanym oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody i piecz w piekarniku pod przykryciem przez 20 minut w temp. 180°C.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje