Wieprzowina w piwie

Dla smakoszy - mięso w piwie.

Składniki:

  • 80 dag szynki wieprzowej (łopatki lub schabu)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 300 ml piwa
  • 2-3 kromki razowego pieczywa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj starannie solą, pieprzem oraz kminkiem. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż mięso, obsmaż z każdej strony na rumiano. Zdejmij z patelni.

Reklama

2. Cebulę obierz, opłucz i osusz. Pokrój w pióra. Włóż na patelnię z tym samym tłuszczem, na którym smażyło się mięso. Przesmaż na złocisty kolor. Dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego, wymieszaj. Całość zalej piwem.

3. Obsmażone mięso wieprzowe włóż do większego rondla lub garnka z grubym dnem. Zalej piwnym sosem z cebulą. Duś na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości (70-80 min).

4. Uduszoną wieprzowinę wyjmij. Pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Do pozostałego w garnku sosu dodaj pokruszony miąższ z pieczywa (bez skórek). Gotuj razem 10 minut, by sos zgęstniał. Gotowy sos przelej przez sito, dopraw solą oraz pieprzem. Polej wieprzowinę.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje