Wietnamska zupa ze śliwkami kalifornijskimi, imbirem i cebulą dymką

Pyszne, orientalne danie

Składniki

  • 750 ml bulionu z indyka/kurczaka
  • 100 ml soku ze śliwek kalifornijskich
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 plastry świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku, rozdrobnione
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki suszonych zgniecionych chilli
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 300 g gotowanego rozdrobnionego mięsa indyczego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 dymki, posiekane
  • 50g pędów bambusa
  • 1 garść posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
  • 1 garść rozgniecionych solonych orzeszków ziemnych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania

Bulion, sok ze śliwek kalifornijskich i suszone grzyby umieść w rondlu i doprowadź do wrzenia.

Reklama

W tym czasie obierz czosnek, imbir, wrzuć na patelnię dodając sos sojowy i rozgniecione chilli.

Wymieszaj ocet i mąkę kukurydzianą, aby uzyskać konsystencję pasty i wlej do gotującego się garnka. Mieszaj całość razem, aby zagęścić zupę. Dodaj rozdrobnione mięso indyka, olej sezamowy, a następnie pędy bambusa i cebulę dymkę.

Gotuj całość przez 5 minut, aby upewnić się, że indyk jest w pełni ugotowany. Przelej zupę do misek, posyp posiekaną kolendrą, prażonymi orzeszkami. Wykończ sokiem z limonki

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje