Wiosenna sałatka z buraczkami

Znacznie szybsza niż jarzynowa – mniej krojenia!

Składniki:

●3 średniej wielkości buraki

Reklama

●marchewka

●3 ugotowane na twardo jajka

●2 ogórki kiszone

●puszka kukurydzy

●2 ząbki czosnku

●2 łyżki majonezu

●pęczek natki pietruszki

●pęczek szczypiorku

●sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Buraczki i marchewkę umyj, owiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku do miękkości (ok. 40 min). Następnie ostudź i obierz ze skórki, po czym pokrój w kostkę. Odłóż 1-1,5 jajka do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Tak samo pokrój ogórki. Kukurydzę odsącz, a czosnek przeciśnij przez praskę.

2. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj, dopraw solą, pieprzem oraz majonezem. Dodaj posiekaną natkę i część posiekanego szczypiorku. Na wierzchu sałatki ułóż pokrojone w ćwiartki odłożone jajka, oprósz je solą, pieprzem, posyp resztą szczypiorku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje