Wiosenne przepisy z nutką orientu

Większość z nas wraz z nadejściem długo oczekiwanej wiosny zmienia swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. O tej porze roku posiłki mają być przede wszystkim lekkie i zdrowe, ale także pożywne. W wiosennej diecie idealnie sprawdzą się przepisy kuchni orientalnej, które wprowadzą do naszego menu nowe, wyraziste smaki.

Potrawy kuchni orientalnej są niezwykle popularne nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Ma to przede wszystkim związek z ich aromatycznym smakiem, łatwością w przygotowaniu i niewielką ilością czasu, jaki trzeba poświęcić na ich przyrządzenie. W kuchni Bliskiego Wschodu królują warzywa i owoce oraz różnorodne przyprawy, co sprawia, że dania orientalne są zdrowe i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Jakie dania przygotować, aby tej wiosny wprowadzić do swojej kuchni prawdziwie orientalne smaki? Podpowiada marka Jasmeen, która swoje receptury czerpie wprost z Bliskiego Wschodu.

Gulasz pomidorowy z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen)
  • 70 dag szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, mielona papryka
  • puszka pomidorów
  • 100 ml białego wina
  • szklanka bulionu
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Reklama

1. Szynkę wieprzową kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek siekamy. Następnie przecinamy papryczkę chili wzdłuż, usuwamy pestki i również drobno siekamy. W garnku podgrzewamy olej i na dużym ogniu obsmażamy mięso z każdej strony, dodając do niego sól i pieprz.

2. Po odpowiednim wysmażeniu mięsa zdejmujemy je z patelni. Następnie na tłuszcz ze smażenia wrzucamy cebulę i czosnek, aż do zeszklenia. Dodajemy mięso, gotowaną cieciorkę, pomidory z zalewą oraz chili. Wlewamy bulion i białe wino, następnie dusimy przez około 1 godzinę.

Sałatka z gotowanym bobikiem

Składniki:


  • główka sałaty lodowej
  • zielone oliwki nadziewane papryką
  • zielony ogórek
  • puszka gotowanego bobiku (np. marki Jasmeen)
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól 
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Gotowany bobik przekładamy z puszki na sitko i przemywamy zimną wodą. Kroimy pomidory i ogórka, a natkę pietruszki drobno siekamy i wkładamy do miski. Następnie dodajemy gotowany bobik i oliwki nadziewane papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sałatki.

2. Całość doprawiamy sokiem z cytryny dla smaku, dolewamy oliwę z oliwek, solimy i mieszamy. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na godzinę.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje