Wszystko o zapiekankach

Sprawdzone rady gospodyń domowych.

1. Zapiekanki możesz przygotowywać dzień wcześniej i odgrzewać następnego dnia. Wystarczy włożyć zapiekankę na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.

Reklama

2. Jeśli chcesz uzyskać nieco słodkawy smak zapiekanki ziemniaczanej, wymień połowę ziemniaków na bataty.

3. Makaron do zapiekanki możesz ugotować zarówno w wodzie, jak i w bulionie. Wybierając ten drugi sposób zyskasz ciekawy smak i aromat potrawy.

4. Smak zapiekanek idealnie podkreśli użycie odpowiednich przypraw. Do zapiekanek z makaronu lub ziemniaków świetnie pasuje gałka muszkatołowa, kozieradka i chili.

5. Do zapiekanek używaj ziemniaków o zwartym miąższu, np. irysów. Mają one zazwyczaj żółty środek. Odmiany te nie rozpadają się podczas gotowania.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje