Wypieki bez wpadki

Zastosuj sprawdzone rady.

Prosty test na świeżość drożdży

Zanim użyjesz drożdży do wypieku, przyjrzyj im się. Kostka powinna mieć kolor kawy z mlekiem i przyjemny zapach oraz smak. Nie może być on kwaśny! Po przełamaniu drożdże powinny odchodzić od siebie płatkami. Jeśli nadal nie masz pewności, czy drożdże są świeże, nalej do szklanki gorącej wody i wrzuć do niej mały kawałek drożdży. Jeżeli szybko wypłyną, znaczy, że są dobre. Jeśli utoną - lepiej ich nie używaj, bo ciasto nie wyrośnie.

Ważne jest długie wyrabianie

Reklama

Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu ani mechanicznego wyrabiania, bo wtedy łatwo je przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko odzyskuje poprzedni kształt ("odskakuje"), możesz przerwać wyrabianie i odstawić ciasto do wyrośnięcia.

Wyrastanie na dwa sposoby

Pierwszy polega na odstawieniu przykrytego ściereczką ciasta w ciepłe miejsce, zwykle na około godzinę. Drugi sposób to uformowanie z ciasta ścisłej kuli, przykrycie jej folią i włożenie na noc do lodówki. Uwaga, ciasto nie powinno wyrastać zbyt długo. Wystarczy, by podwoiło swoją objętość. W innym wypadku po upieczeniu może opaść, być suche albo kruszyć się.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje